Witajcie :)
Dziś kontynuacja poprzedniego wpisu o bułkach do hamburgerów, czyli pomysł na lżejszą wersję tradycyjnej buły z mięchem. Wystarczy zamarynować kurczaka w sosie barbecue - my użyłyśmy naszego ulubionego sosu na bazie whiskey Jack Daniels`s, który jest dostępny w Kuchniach Świata. Dodatki dobrałyśmy częściowo z własnych zbiorów, więc można rzec, że to iście domowe hamburgery. ;) Fajną opcją jest też to, że zrobiłyśmy mini hamburgery, które idealnie nadają się na imprezę ze znajomymi jako przekąska i wytrzymają trochę dłużej niż tradycyjne kotlety.
Dziś kontynuacja poprzedniego wpisu o bułkach do hamburgerów, czyli pomysł na lżejszą wersję tradycyjnej buły z mięchem. Wystarczy zamarynować kurczaka w sosie barbecue - my użyłyśmy naszego ulubionego sosu na bazie whiskey Jack Daniels`s, który jest dostępny w Kuchniach Świata. Dodatki dobrałyśmy częściowo z własnych zbiorów, więc można rzec, że to iście domowe hamburgery. ;) Fajną opcją jest też to, że zrobiłyśmy mini hamburgery, które idealnie nadają się na imprezę ze znajomymi jako przekąska i wytrzymają trochę dłużej niż tradycyjne kotlety.
Składniki (dla 3 osób):
6 mini bułek do hamburgerów
pierś z kurczaka
2 pomidory
2 ogórki kiszone
keczup, majonez
sos barbecue
kilka listków sałaty lodowej
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Zamarynuj go w 3 łyżkach sosu barbecue, szczypcie soli oraz niecałej łyżeczce pieprzu. Zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
2. Następnie usmaż kurczaka na patelni, pod koniec posypując go odrobiną cukru trzcinowego. W trakcie smażenia przygotuj pozostałe składniki - pokrój pomidora i ogórka w plastry, a sałatę przepłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
3. Bułki przekrój na pół, górę posmaruj keczupem/majonezem, a na dół nałóż sałatę, usmażonego kurczaka, pomidory i ogórki. Przykryj wierzchem bułki. W środek każdej porcji wetknij po wykałaczce i gotowe.
Nasze oceny:
Basia: Nowy pomysł na hamburgera spodoba się na pewno osobom dbającym o dietę, a lubiącym czasem zjeść coś z fast foodu :) Moja ocena: 9/10.
Julka: Oszukane hamburgery wyszły nam naprawdę super. A do tego każdy może je modyfikować pod swoje kubki smakowe :) Moja ocena: 10/10.
MMM... Aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Ale pyszne hamburgery :-) super :-)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńTakie burgery o wiele lepsze od tych tradycyjnych, świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńszczerze się przyznam, że o takiej marynacie nie słyszałam!Ciekawy jaki ma smak? :)
OdpowiedzUsuńAle burgery wyglądają bosko <3
uwielbiam smak domowych :)
Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńmoje dziewczyny namawiały mnie ostatnio na hamburgera, może je zaskoczę?
Domowe pyszne hamburgery! Mniam <3
OdpowiedzUsuńTak mnie skusiłyście, że postanowiłam zrobić takie na sobotę do dobrego filmu na wieczór :} Obłędne !
OdpowiedzUsuń